Jongeren onder druk in de supermarkt

Veel jongeren beginnen met hun eerste baantje in de plaatselijke supermarkt. Vanaf een jaar of 14 beginnen zowel jongens als meisjes met de eerste kennismaking met het werkleven als vakkenvuller of cassiere. Toch horen we steeds vaker geluiden dat deze jongeren niet netjes worden behandeld en soms zelfs onder druk worden gezet door leidinggevend personeel.

Snel ontslag

Het regent de laatste jaren klachten van – inmiddels ex-werknemers – vanuit de supermarkten. Het betreft steeds vaker jongeren die – naar eigen zeggen – altijd moeten overwerken en wanneer men geen ja wil knikken, ontslag zal volgen. Sommigen krijgen zelfs ontslag tijdens proeftijd en een weerwoord is niet gewenst. Een aantal vakbonden slaat daarom de handen in een om ook de jongere werknemers rechten en bescherming te geven. U kunt zich goed voorstellen dat een ‘kind’ zich nog niet dermate mondig kan maken tegenover een leidinggevende en dat daar snel misbruik van gemaakt word.

Een aantal supermarkten, waaronder ook grote namen, liggen de laatste tijd flink onder vuur. Zij zien jongeren vaak als wegwerppersoneel zo is uit onderzoek gebleken. “Wil jij niet werken? Dan nemen we gewoon iemand anders”. Naast het onder druk zetten van deze jonge werknemers is men tevens niet bereid om een vast contract uit te delen na drie tijdelijke contracten en wordt het laatste tijdelijk contract niet verlengd en terwijl de werknemer in kwestie er zo zijn best voor had gedaan.